Vickelbyponny

Lasse fyra och Flisans inkörning fortsätter

Ja, så var årets första start avklarad. Med bravur. Det var Lasse som startade med Malena i ett montélopp på Sundbyholm igår. Vilken häst! Han kom fyra denna gång men det gav definitivt mersmak. Vilken tränarseger detta var för Malena. Han var knappt trött i mål och att han inte vann berodde mer på att han inte är så speedig som de andra än något annat. Ett lopp med lite bättre fart i början gör honom nog mer farlig. Han var inte alls långt ifrån en tredjeplats vilket , om han hade tagit den, hade gjort några enstaka spelare riktigt rika. Han gav bra tillbaka då han hade väldigt! höga odds. rackarns så nära. Men ändå, alla är jättenöjda med honom. 

Det var ett 2140 lopp mot hästar som tjänat max 360 000 kr startade de med 20 m tillägg. Redan efter knappa 100 m var Lasse ifatt volten innan och kunnde lägga sig snyggt som andra par yttre. Precis enligt planerna. Tyvärr gick loppet lite sent (21.30) vilket gjorde det  för mörkt för Malena att rida med klocka. Detta medförde att loppet gick lite för långsamt i början för Lasse (1.22,3 första varvet) för att han skulle kunna ha en chans mot de mer spurtstarka hästarna. Nu kom han ändå 4:a och vi är mer än nöjda. Sista 1000m gick runt 1.16 för Lasse vilket är enormt snabbt för att vara honom. Efter loppet var Malena strålande glad och sa att hon nog aldrig varit så lycklig efter en fjärde placering. Även de andra ryttarna förstog vilken "jätteseger" detta var för Lasse och Malena. Hon har nog aldrig bllivit så grattad, så mycket,av så många utan att ha vunnit tidigare. Det var en toppenkväll. Lasse var inte ens trött i mål, han kan bara inte springa fortare. Så nu hoppas vi på att det ska dyka upp något lopp på 2640m i hans klass. Där tror vi han skulle kunna hävda sig riktigt bra. Med till tävlingen var naturligtvis Lasses maskot, Umil, som gör ett suveränt jobb medatt lugna Lasse inför start. Det verkar fungera också.

provstart i örebro copy
Idag har vi varit ute med Flisan på släp efter Mille. Mellan stallet och hem fick hon följa med denna gång och hon tycker det är så roligt att hon bara måste bralla. Går inte att låta bli. Efter det är hon hur lugn och fin som helst. Då vi kom hem efter rundan fick hon pröva att gå med tömmar och någon bakom sig. Det gick bra eftersom vi inte tömkörde henne på riktigt utan mer att Fanny ledde hene och Ann gick bakom och höll i tömmarna. Dessutom hann vi träna lite skrämselträning. Flisen fick en röd fleecefilt över ansiktet. Inte heller det var skrämmande. Känns skönt inför framtiden. Förresten, bilar verkar inte heller vara så farliga längre tycker Flisan. Vi passerades av ett par stycken idag och hon klippte inte ens med öronen. Kanon!!!

tömkörning lekt 1bskrämselträning3

Duktig Tro

Det känns verkligen som vinter nu. Mellan 5 och 10 minusgrader men helt vindstilla. Alla i familjen är ute mycket och idag har t.o.m. David varit ute och tolkat med hästarna. Det händer kanske en gång om året men han tycker det är lika roligt varje gång, så man undrar varför han inte gör det oftare. Idag var det t.o.m. han som bad Malena om att få vara med och tolka.
Fanny och Erik var också ute och rid idag. Erik rider inte så ofta men sånna här vakra dagar kan inte ens han motstå en liten ridtur.
I går red Malena för instruktör igen på Lasse. Denna gång fick de trava en hel del och hon lyckades få honom lugn och bara rida honom med tankens kraft. Både att få honom att skritta från halt, till att övergå till trav och därefter sakta ner. Hon var jätteglad efter ridpasset. Så när vi kom hem skulle detta även testas på Montró och för att undvika att frestas att ta tag i tyglarna, reds Montró barbacka och enbart i grimma. Först hade hon grimskaftet runt Tro´s hals men efter bara en kort stund plockade vi bort även det. Det är helt otroligt hur bra det gick. Tró blev trött men inte för att det var så jobbigt fysiskt utan mer för att hon hela tiden var tvungen att själv tänka efter vad Malena ville att hon skulle göra. De skrittade, travade, svängde och gjorde halt. De t.o.m. galopperade en liten bit under turen. Halva turen (i början) gick inne på upplogade vägar i skogen men den andra halvan gick på lite mindre vägar. Hela turen blev 4,5 km lång. Häftigt att se hur denna lilla ponny på endast 4 år, trampa under sig, söka sig nedåt och böja lite lätt på halsen och gå i perfekt form. Inga tyglar eller skänklar utan bara säte och röst. Dessutom att se hur lydig hon är, gör att man inte kan annat än vara lyrisk över henne.

Har du tappat tränset

Fortsatt träning och hästtolkning i snön

Så har då äntligen Malena vågat sig upp på Montró. Det var inte ens en stor grej för Tró, förmodligen mycket större för Malena. Det var ju första gången hon red sin "lilla bebis". Att Tró hunnit bli 4 år verkar Malena ha missat helt. I vilket fall är hon nu riden av Malena ett flertal gånger och hon verkar inte tycka det är varken jobbigt eller konstigt. Senast var de ute på en runda på c:a 8 km. Både Primona och Jarita var med och alla hästarna verkade tycka att det var toppenkul.
I helgen blev hästarna mätta och på söndagen kom Bea ut för då skulle det tolkas efter Monita. Ann var ute och fotade lite och trots att hon inte är någon vidare fotograf så blev det ändå några bilder.
På lördagen var Ann och Malena på Västerbo ponnytravklubbs årsmöte. Vi kom naturligtvis för sent men fick ända vara med om prisutdelningen där Malena blev 3:a i kuskligan. Efteråt var det taccobuffé och ett lotteribord som heter duga. Jag tror att alla vann åtminstone någonting. Vi vann en flska champagne, ett armbandsur och en tavla. Det var en trevlig kväll som fortsatte efter att vi var tvugna att åka hemåt vid halv niotiden.
I går blev Lasse anmäld till ett montélopp här på Sundbyholm. Han hade turen att komma med som sista häst med en poäng tillgodo. Han är i jättefin form så om han nu bara har lust och inte blir påriden (som vanligt) så kommer han bli farlig. Hoppas verkligen att han placerar sig bra då det lopp vi siktar in oss på kommer säkert kräva betydligt bättre poäng än han har nu. Det är bara att hålla tummarna och hoppas.
Till helgen kommer Hia att åka till sin nya fodervärd i Tierp. Det ska bli spännande att se vad de kan göra tillsammans.
Fanny och Flisan går fortfarande på promenader men nu vill Flisan ut på en runda på släp verkar det som. Varje gång de är ute på en promenad så är hon så uppspelt att hon hoppar fram och studsar som en känguru. Vi ska jobba lite extra med henne under sportlovet som börjar nästa vecka.

första ridturen med malenaförsta ridturen med malena4tolka2_januari 2009 005