Vickelbyponny

Blött
Tog en lugn tur med Mysan idag. Vi körde ungefär 7 km och hon kändes fin! Lite seg kanske, det regnade under nästan hela turen så vi var rätt blöta när vi kom tillbaka. 
 
 
Titta vad jag hittade på nätet!!!
Thilda leder just nu ligan för Ponnyelitveckan på Wången. Vi får hoppas det håller i sig för då får hon åka till Wången under en hel vecka för att lära sig mer om trav och träffa andra ponnykuskar från hela Sverige.
 

 Här kan du läsa mer om vad Ponnyelitveckan på Wången är för något. :)

Om PonnyElitVeckan

De ponnytravsungdomar som vinner flest antal segrar i ponnytravlopp (både kategori A och kategori B) körda vid respektive hemmabana (under förutsättning att hemmabanan valt att delta i konceptet) är vinnare av en veckas elitläger på Wången. Tre "wildcards"/friplatser till de tre segerrikaste ponnytravkuskarna som ej vunnit "championatet" vid sin egen hemmabana kommer även att utdelas. Reglerna ovan, att låta tävlingen avse såväl A- som B-ponny, gynnar allt övrigt lika, ungdomar i åldern 13-15 år, som har möjlighet att delta i båda kategorierna, men då detta dels känns som den enklaste hanteringen samt dels är den målgrupp som projektet har, har vi valt detta upplägg. PonnyElitVeckan2013 ger plats för 30 ungdomar.

Skulle ej aktuell banas segerrikaste kusk välja att delta, får banan skicka annan representant (förslagsvis den som placerat sig tvåa i kuskligan).

PonnyElitVeckan äger rum på sommaren 2013 och innehåller allt som ett högklassigt travläger för barn och ungdomar ska. Stora sportsliga profiler som föreläser, förevisar och deltar under praktiska moment, möjlighet att ta med egen eller låna ponny av Wången, kanonboende med "all inclusive", möjlighet för föräldrar att både följa med samt delta på särskild föräldrautbildning, samt självklart roliga "utanför lektionsaktiviteter" såsom grillkvällar, badbesök etc. Allt under överinseende av Wångens duktiga lärare och fritidsledare.

Vi tror att dessa ungdomar skulle utvecklas mycket av de utbildnings- och informationsmoment som skulle ingå i utbildningen (ex. Svensk Travsports värdegrund, etik/moralfrågor etc.), något som vi alla skulle ha stor nytta av i framtiden, då det är sannolikt att dessa barn/ungdomar är våra stora sportsliga profiler i framtiden.

Av rättviseskäl kommer även varje champions resa att ingå i priset. Wången kommer att fungera som resekoordinatorer och i god tid tillsammans med varje deltagande ungdom/alt föräldrar, boka lämplig resa, i första hand flyg. För de som avser ta med egen ponny kommer reseersättning att utgå vid bilresa till Wången.

Deltagande banor

Axevalla, Bergsåker, PEABtravet, Dannero, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Hagmyren, Halmstad, Jägersro, Kalmar, Mantorp, Romme, Rättvik, Skellefteå, Solänget, Solvalla, Tingsryd, Umåker, Vaggeryd, Visby, Åby, Åmål, Årjäng, Örebro och Östersund. Därtill deltar också Tomelilla ponnytravklubb.

Bollnäs och Arvika har valt att avstå. Lindesberg tillhör Örebro.

Ekonomi

Veckan ska vara helt kostnadsfri (förutom ev. fickpengar) för ungdomarna, vilket garanteras av att respektive hemmabana, Wången och andra (ex. externa) partners finansierar satsningen.

Tidsplan

Den första PonnyElitVeckan genomförs alltså sommaren 2013, preliminärt vecka 28.

På Wångens (och banornas) hemsidor ska information om veckans innehåll, aktuella ställningar mm finnas presenterade. En första uppdatering av respektive banas kuskliga presenteras i mitten av maj.

Senast under första kvartalet 2013 kommer samtliga vinnare (vid deltagande banor) att kontaktas. Definitivt upplägg och program kommer att presenteras till såväl champions som deltagande banor vid samma tidpunkt

Kort bakgrund till PonnyElitVeckan

Ponnytravets betydelse som inkörsport till det stora travet är allmänt känt.

Betydelsen har ökat över tid, inte minst med anledning av banornas/ponnytravklubbarnas framgångsrika och målmedvetna satsningar på travskolor under senare år. Dessa satsningar som i första hand är att betrakta som breddsatsningar är självklart oerhört värdefulla. PonnyElitVeckan är dock att betrakta som något av en elitsatsning, vilket man visserligen ska vara försiktig med, men som vi bedömer på denna nivå och på detta sätt, både fungerar och skulle vara värdefullt.

På de flesta svenska travbanor hyllas årligen de bästa utövarna i respektive kategori. Detta görs ofta på sk travgalor, eller vid andra högtidiga tillfällen. Dessa initiativ är självklart trevliga, men passar kanske inte riktigt alltid när det kommer till barn/ungdomar. Dessutom är priserna som delas ut till dessa inte alla gånger anpassade utifrån barnen/ungdomarnas behov.

En lägervecka med likasinnade, och självklart med Wångens ledare, funktionärer och gäster kommer att ge våra elitungdomar kunskaper, erfarenheter och kontakter till stor nytta och gagn inte bara för ungdomarna, utan för hela vår näring.