Vickelbyponny

Nyårsafton
Jag har precis varit ute och lagt ut lite mer hö åt ponnyerna. De har varit rätt lugna hela kvällen, men nu när grannen började skjuta raketer precis över hagen blev de lite mer oroliga. QP är jätterädd, Montró är rädd om sin Tuva medan Tuva knappt bryr sig. Umil traskar runt som vanligt och bryr sig inte överdrivet mycket. Monita är ganska lugn, men Toka tycker att det är lite obehagligt, så hon står nära mamma och trycker. Jarita tycker att det är lite obehagligt och är lite orolig, men inget värre. 
 
Har även varit ute en sväng med hundarna. Filippa är livrädd medan Charlie inte bryr sig det minsta, han ligger lugnt och sover i soffan nu & Filippa springer runt oroligt. 
 
Fyverkerierna inne i stan verkar inte hästarna bry sig om det minsta, men det är som sagt grannarnas raketer som gör de lite oroliga. Passade på att stoppa svampbitar i öronen på alla hästarna, utom Mille. Vi hade ingen bomull, men svampar brukar fungera bra. Även fölen fic små tussar i öronen. Tuva tyckte att det var helt okej, medan Toka var aningen mer skeptisk.
 
Det är lite jobbigt att folk ska börja smälla redan vid 19-20-tiden. Det vore skönt om alla bara kunde hålla sig runt 12-slaget så hade det underlättat!
 
 
När fryser hästen?

Fryser hästen nu när det är så kallt? Kan man ha hästen i hagen då det är -15 grader ute? Är det bra med täcke? Törs jag släppa ut en klippt häst? Måste den klippta hästen ha täcke?

Nu på vintern kan man undra över hur mycket och när hästen fryser. Det kan vara olika mellan individer men vissa faktorer spelar roll för alla hästar.

Många gånger står man och argumenterar med varandra om vad som är rätt och riktigt. Men hur ska man då veta? Många är oroliga för sina hästar. 

Det har studerats en hel del kring detta och vad man vet är att hästar klarar av sträng kyla bättre än vad vi människor gör, däremot så är det många hästar som inte gillar regn och vind. Om det är riktigt kallt -10 så är det inte i första hand ett täcke till hästen behöver utan mer foder.

Men det är med hästar som med oss människor – de är olika individer en del hästar fryser mycket, men det finns hästar som blir varma och svettiga av sina täcken. Vissa avskyr att ha täcke på sig medans andra verkar älska att ha på sig täcken.

Fakta:

Hästar är jämnvarma djur, det innebär att de håller samma kroppstemperatur oavsett väder. I kroppen skapas värme/energi på olika sätt samtidigt som kroppen förbrukar värme/energi, enkelt uttryckt kan man säga att hästen håller kroppstemperaturen konstant genom att reglera värme in mot värme ut. Hästar kan exempelvis öka sin kroppstemperatur genom att äta, de kan även skaka på sig ”darra” men det ökar bara temperaturen kortvarigt.
Sänkning av kroppstemperatur sker bland annat genom att hästen svettas, men den kan också stå helt stilla så att den inte förbrukar någon energi.

När det gäller kyla och vad hästar klarar av så brukar man prata om Nedre Kritisk Temperatur, NKT, den här gränsen är olika för olika hästar, vid temperaturer som är under den nedre kritiska temperaturen så måste hästarna öka sin ämnesomsättning och äta mera för att behålla sin kroppstemperatur.
Det finns flera olika faktorer som påverkar var den nedre kritiska temperatur gränsen går, hästens hull, storlek, päls, hur mycket den äter, har den täcke, är den klippt, blåser det ute, kan den söka lä någonstans.

Det finns några olika studier/undersökningar där man har tittat på det här med hästar och temperatur, här är några exempel:

  • I en undersökning som gjordes använda man fyra travhästar och en shetlandsponny,  hästarna utförde lätt arbete – så de fodrades enligt detta. De här hästarna upplevde att en temperatur mellan 5 – 25 grader var behaglig.
  • Vid en annan undersökning fann man att ett ponnyföl som var 1 vecka gammalt hade en Nedre Kritisk Temperatur på 18,6 grader.
  • Varmblodsåringar som utfodrades restriktivt hade en NKT vid 0 grader, medan jämnåriga hästar som var acklimatiserade och som samtidigt hade fri tillgång på foder hade en NKT på -11grader.
  • En tävlingshäst som arbetar på medel till hög nivå och som fodras efter dessa förutsättningar, hästen är klippt och har täcke på sig, den beräknas ha en NKT vid ca -15 grader.

Nedre Kritisk Temperatur för hästar med olika förutsättningar.

Underhållsfoderstat                                             +7 grader

Medelhård träning, hästen är klippt, inget täcke      – 5 grader

Lätt träning, oklippt                                             0 grader

Medelhård träning, oklippt                                   -7 grader

Medelhård träning, klippt och termotäcke              -11 grader

Hård träning, oklippt                                           -15 grader

Så ska man svara påfrågan om hästar fryser så behöver man väga in flera faktorer.


Foder: Hästar ökar sin kroppstemperatur genom att äta, är det kallt behöver de mera foder.

Klippta hästar: förlorar en del isolering så de behöver oftast täcke när det är kallt.

Halstäcke Hästens hals är inte lika känslig för kyla som andra delar av kroppen, därför behöver man inte ha halstäcke på hästen.

En mindre häst förlorar snabbare värme än en stor häst på grund av sin kroppsyta och därför kommer den mindre hästen att tidigare nå den nedre kritiska temperaturen.

Konvalescenter och hästar som inte arbetar så mycket, får oftast mindre foder,de brukar få så att de klarar underhållsbehovet men när det är kallt behöver även dessa hästar mera mat.

källa:Hästens reglering av kroppstemperatur och dess värmeballans av Agronomie doktor Karin Morgan.

Täckets påverkan på hästens temperaturreglering, projektarbete SLU 2008

Länsstyrelsen i Jönköpings Län

Delar av texten är tagen från:  Åsa Pernes
Källa: http://www.alltomhastar.se/artiklar/forskning/nar-fryser-hasten/

Thilda intervjuad inför PEV
Nu kan man läsa en intervju av ThildaWångens hemsida
Jätteroligt att det uppmärksammas och hoppas Thilda får fin vecka i Wången i sommar.
 Här är artikeln:

Från Sundbyholmstravet i Eskilstuna dyker 16-åriga Thilda Södergren upp i PEV-sammanhang. Kanske något oväntat då hon körde sitt första lopp för 1,5 år sedan.

- Jag ser verkligen fram emot PonnyElitVeckan. Jag hoppas lära mig massor om olika träningsupplägg och dessutom få lära känna nya människor i travbranschen, säger Thilda.

På hemmaplan har det hittills varit shettisar ”för hela slanten”, men det ändras från och med nästa år. Då får lillasyster ta över shettis-styrningarna medan Thilda siktar på att börja tävla russ. En av hästarna hon får släppa ifrån sig är fyraårige Solos Qalazpuff som hon vunnit lopp med i år. En annan häst som givit henne seger i år är My Number One som syns på bilden ovan.

- Jag kör och rider stuteri Tusens hästar och det ska bli kul att testa russ på allvar nästa år, även om jag redan ridit russmonté en del, säger Thilda.

 
Prisutdelningen för PonnyElitVeckan är avklarad och segern tog hon närmast före Andrea Jonsson (till vänster i bild). Thilda är fast bestämd att fortsätta med ponnytravet, men svävar något på målet när hon får frågan om hon vill gå över på ”stor häst”:

- Jag har inte bestämt mig och faktiskt aldrig kört stor häst, men jag kanske får möjlighet att prova på det när jag kommer upp till Wången?! undrar hon.

Svaret är givet: du kan lita på att du ska få köra stor häst, Thilda! Välkommen till PonnyElitVeckan.