Vickelbyponny

Hektiska helger framöver!
Nu inför jul och lucia så drar det aktiviteterna igång lite smått igen. Nu på söndag den 1 december ska två utav ponnyerna, Montró och Jarita, dra Eskilstunas luciakaandidater genom stan för att sedan kröna Eskilstunas Lucia. Förr om åren har vi kört en tur med 8-9 tärnor och en lucia. Men i år har vi ju en häst mindre i och med att Panter är utlånad, men lyckosamt nog behövde de inte ha alla hästarna i år då de håller på att bygga om inne i stan. Så istället för att köra en kortege ska de bara köra en kort bit i år och istället för att vara 9-10 stycken kommer de endast att vara 5-6 stycken som ska åka med iår. Därför klarar vi oss med två hästar som drar varsin vagn, flakvagnen och marathonvagnen. 
 
Nästa helg är det sedan dags för Torshälla marknad och då kommer Umil (Mille) och något utav russen, förmodligen Montró, att gå där för eventuellt lite ponnyridning, men framförallt erbjuda skjuts med häst och vagn runt marknaden. Det brukar vara ett populärt inslag, så nu får ponnyerna jobba lite igen för maten. 
 
Det är kul att kunna använda ponnyerna till lite andra saker än bara tävling och jag känner mig ofta väldigt tacksam över hur trygga de är allihoppa. De har varit med om fyverkerier, facklor vid lucia, flygande drakar & fotbollar vid midsommar, skrikande barn och ouppmärksamma föräldrar, hejande publik på uppvisningar, tutande bilar vid bröllop osv. och de sköter sig alltid prickfritt! Jag blir så stolt över hur våra fina ponnyer gång på gång visar upp sig och gör reklam för russen (och Mille för shettisarna) på ett lysande sätt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vad togs upp på repskapsmötet
Jag har skrivit lite minnes anteckningar över vad som togs upp i helgen på SPTF´s repskapsmöte.
Lägger upp vissa delar av de som togs upp.
 

Många frågor blev ställda och många blev djupt upprörda av en del av de nya regelförslagen som skall beslutas om en vecka.

 

Nytt mätreglemente:

Ponnyn mäts tidigast som 3-åring och behöver ej mätas om ifall mankhöjden då är 102 cm eller lägre för kat A eller 125 cm eller lägre för kat B. Är ponnyn mellan 102,1 -107 cm resp 125,1  – 130 cm kommer ponnyn att behöva mätas ytterligare en gång, då vid 6 års ålder. Därefter krävs inga fler mätningar. Däremot kommer det att vara flygande kontroller under tävlingsdagar då speciellt utsända mätkontrollanter kommer att ta stickprovskontroller på de lite större hästarna. Är då ponnyn 0,1 – 2 cm större än maxgränsen, får ponnyn tävla vidare men måste inkomma med nytt mätintyg inom en (?) månad. Är ponnyn ännu större får ponnyn omedelbart startförbud tills nytt mätintyg inkommit.

 

Att köra mot egen ponny:

Rätten att köra mot egenägd eller ägentränad ponny kommer att gälla inom ponnytravet. Det innebär att man kan köra någon annans ponny även om man har en egen ponny i samma lopp.

 

Nya montéregler:.

Ryttarbestämelser
Kat A:  Längd: 147 cm  Vikt: 47 kg
Kat B: Längd: 160 cm  Vikt:60 kg

 

Dessa längder och vikter har en ”ponnygrupp ” bestående av representanter från SPTF tillsammans med ST´s veterinärer och Travarhälsan. Någon förklaring till just dessa gränser kunde man inte ge utan Rikard fick ta med sig frågan tillbaka för att senare kunna presentera varför just dessa gränser skulle gälla.

 

Nya typer av proppar:

Det kommer att införas fler penningproppar för att man så småningom helt gå över tillpenningproppar och lämna rekordpropparna. Ett divisionssystem kommer ev. införas för att få penningproppar som ska passa även till ponnytravarna. 

 
På repskapsmötet
Då var vi här då. 
Vi åkte kl 11 på förmiddagen och det hade varit kallt under natten så vi tog god tid på oss. Men vi kom fram i tid och kunde checka in innan vi gick till mötet.
Innan mötet fyllde vi naturligtvis på med ordentligt med glass. Så körde mötet igång. Mer om det i annat inlägg.
Efter mötet satt vi och pratade lite på våra rum innan vi bytte om och gick iväg för att äta en tacco-buffé.
Vi hamnade vid samma bord som Amalia, som äger Panters son, Talang, och hade det jätte trevligt. Vi träffade även Sandra från Årgäng, som har Panter just nu. En mycket trevlig kväll..
Tyvärr kommer SPTF och ST inte med så roliga nyheter och det var många som var upprörda över deras nya påhitt.
Det handlar om proppar och monté bland annat.
Kvällen avslutades med att Thilda och Ann satt och surrade på Anns hotellrum till ett på natten. Marianne hade somnat långt innan dess,
 
VÄLKOMMEN

Många deltagare

Mycket fika

..och så glass förstås!!! I stora lass med massor av chokladsås

Sköna sängar

Taccotallrik på kvällen
THilda väntar på maten.