Vickelbyponny

Då ett föl ska födas

Som ni säkert vet väntar vi föl i år igen. Det kommer att bli vårt 8:e föl. Än har hon inte fölat fastän hon var beräknad till den 19 april. Detta beror på det dåliga väder som varit men snart blir det varmare och då kan vi vänta oss ett föl. Detta beror på att ston kan hålla på fölningen om förhållandena inte är gynnsamma.

Nu satt jag och läste ett inlägg på FB där ett sto som fölade filmades genom hela fölningen. Tyvärr lägger alltför mänga upp filmer på fölningar där människan är med och "hjälper" till. Även i denna film var det en människa med som var med och drog ut fölet och direkt efter att fölet kommit ut drpóg de fram fölet till stoets huvud.

Det många inte verkar veta är att man absolut inte ska dra ut ett föl. Det klarar stoet av själv så länge fölet inte ligger i något felläge. Många gånger hör man att fölet är så stort att de måste hjälpa till. Det är inte sant. Stoet klarar av att föda fram rätt stora föl utan någon som helst hjälp av människan.

I detta fall drog man dessutom fram fölet till stoets huvud. Det är riktigt fel då fölet bör ligga kvar en stund med benen kvar i stoets slida med intakt navelsträng. Detta för att navelsträngen ska hinna tömmas på viktigt blod till fölet. Drar man av för tidigt kan muycket blod till fölet gå förlorat och den får en sämre start i livet.

Därefter är det många som försöker få fölet att dia så fort som möjligt och därför tvingar in fölets nos mot stoets juver. Även detta är helt galet. Ska fölet klara av att dia MÅSTE den fixa det själv. Man kan ev. styra men aldrig tvinga fölet mot juvret.

Därför vill jag nu göra en punktlista över hur en normal förlossning går till. 

Gör ingenting så länge fölningen fortskrider.

Var tyst och stå vid sidan om och låt stoet ta hand om fölningen själv.

Dra aldrig ut ett föl. Du kan skada både sto och föl om du inte är 100% säker på vad du gör.

När fölet är ute brukar stoet ligga ner och fölet har kvar sina bakben i stoets slida. Låt det vara så tills stoet reser sig upp. Då går navelsträngen av på rätt ställe och fölet har fått i sig livsviktigt blod som varit kvar i navelsträngen annars.

Låt fölet resa på sig av egen kraft. Hjälp inte till då fölet måste kunna stå självt för att kunna överleva.

Vänta ut fölet och låt det försöka hitta spenarna självt. Ev. kan man hålla upp stoets ena bakben ifall stoet inte låter fölet komma fram. (Stoet kan ha ont i juvret om det är väldigt spännt och kanske inte förstår att det lättar om fölet får börja dia. Detta gäller framföralt förstföderskor)

Efter någon timme eller två kan fölet bli väldigt trött och kan i princip ramla ihop i språnget. Det är fullt normalt.

När moderkakan kommit ut inom någon timme kontrollera då att moderkakan är hel och hinnorna är med helt. Stoet behöver INTE äta upp moderkakan. Det gör vilda hästar enbart för att inte locka till sig rovdjur.

En fölning går ofta väldigt fort och kan vara över på 10 - 30 min. Märker du att stoet krystar väldigt länge utan att något inte händer, ring veterinär. Gör ingenting själv.

Ring även veterinär om fölet inte diat på 4 timmar eller inte kissat eller bajsat inom ett dygn.

Om moderkakan inte lossnar inom en timme kan man ta stoet på en kortare promenad utan fölet. Då drar livmodern ihop sig bättre och moderkakan lossnar. Fungerar inte det heller så ring veterinär även här.



Om allt nu går som det ska så står det tillslut ett friskt och gulligt litet föl vid sidan av stoet. Och så går det för det mesta.

Om det går fel då?  Det tar vi upp i ett annat inlägg.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress