Vickelbyponny

Hamstern har vaknat

Tänk att det alltid känns lika skönt varje år då hästarnas mat för vintern är på plats.

Idag var det den dagen. En hel hög med hösilagebalar levererades idag. Så skönt.

Mantorp 14/10
I lördags åkte jag (Sara) och pappa ner till Mantorp. Jag skulle få köra både Tuva och Toka i lopp eftersom att varken Thilda eller Lovisa kunde denna helg. Jag får bara sitta upp som kusk när ingen annan kan , jag är liksom sista handsvalet. Men vad gör det alla gånger. 
 
Morgonen började iallafall med att pappa och jag var i stallet 06.30. Båda hästarna borstades, lindades och flätades utav mig. Vanligtvis så lindar eller flätar jag aldrig hästarna pga jag är rätt kass på det. Men nu var jag ju illa tvungen. Det gick hyffsat att linda alla benen och flätorna blev helt ok även om jag gjorde om x-antal gånger. Hästarna lastade sig själva 08.30 och jag körde ner med pappa som kartläsare. 
 
Väl framme på Mantorp möttes vi utav blåst, lite duggregn men ändå varmt ute. Hämtade brickorna, Tuva skulle gå två lopp och Toka ett lopp, pappa och jag hämtade varsin säck med morötter som hästarna också fick, 10kg var! 
 
Tuva var först med att värma och banan var KLADDIG, extremt kladdig och lerig. Det var 3cm lös lera översta lagret så fästet var ju inte bra. I värmingen kändes Tuva ok, lite skuttig bak men det brukar hon numera vara och sen så hade hon inte heller några boots baktill. Väl till loppet så startade hon sist så hon fick jaga. Hon var lite segstartad och efter 600m hade vi haf två galopper redan. Men men vi hade också kommit förbi ett par ekipage. Tyvärr så körde folk både i halvspår och skulle gå ner framför mig och Tuva när vi kom med fart. Så det var väldigt tråkigt pga annars kunde vi kanske kunnat komma 5a eller så, men nu kom vi in som 6a. Tiden var väl inte något att hurra över. 
 
Efter Tuvas lopp skulle Toka ut och värma. Banan var fortfarande lika kladdig men jag och Toka värmde iallfall och jag var nöjd med hennes värming ändå. När jag skulle jogga ut i bakvarv såg jag att båda bootsen med kardborre hade ramlat av så var tvungen att jogga ett extra varv för att hitta båda. Så hennes värming blev lite längre än planerat. I Tokas lopp så startade vi ensamma på volten och efter kanske 50m? så fick vi en galopp, hon repade sig hyffsat ändå men galopperade sen när vi fått upp farten igen. Så höll hon på loppet igenom så vi blev diskade. Men var ju faktiskt första gången som jag körde Toka på banan i lopp. 
 
I Tuvas sista och dagens sista lopp så startade hon näst sist och den sista hästen gick om ganska fort efter starten gått. Hon var lite segstartad men hon gick ändå helt ok sista varvet som var kvar. Vi kom in som 6a där med, med en liknande tid om jag inte minns helt fel. 
 
När tävlingarna var slut så fick båda hästarna en dusch och allt skulle börja fixas i ordning för att åka hemmåt.  Vanligtvis så brukar vi ju alltid vara minst 2st som kan fixa men jag var ensam så det tog ett tag att få ordning på allt som skulle grejas. Som näst sista bil rullade pappa och jag ut från Mantorps travbana runt kl 18. 
 
För att summera dagen:
-Kände mig som Örjan Kihlström som hade 3 lopp på samma dag. Vanlgtvis tävlar jag ju knappt men nu börjar det bli kul faktiskt. SKillnaden mellan mig och Örjan är väl att han vinner lopp, det gjorde inte jag i lördags.
-Banan var extremt dålig, vilket var tråkigt.
-Varken Tuva eller Toka kändes på hugget att tävla så nu blir det en välförtjänt vila för båda två. 
 
 
 
Såhär såg jag ut efter Tuvas första värming.
 
Bild från förra gången jag och Tuva tävlade på Mantorp, då vann vi. 
På ett regndränkt Solvalla

I lördags åkte Thilda, Sara och Lovisa iväg till Solvalla för att tävla. Måntoka skulle ut i två travlopp där Lovisa och Thilda skulle köra varsitt lopp och Måntuva skulle prova monté igen.

En kladdig bana gjorde att dagen slutade med varsin diskning av Tuva och Toka men Toka gladde oss även med en andraplats på fina tiden 2.19, 5. Bra gjort i den lervällingen.
Vi fick även rapport från Amanda och Monmyras lopp där även de blev diskade. Blött och kladdigt även där.

Foto: Therese Rosvall
Foto: Thea Magnesten