Vickelbyponny

Alltid rätt...?
För nu 20 år sedan köpte Malena sitt första russ,  Tejas Monita. Något vi upptäckte tidigt med henne var att hon under inkörningen inte alls ville ha bettet högt uppe i munnen. Ni vet med ett par rynkor i mungipan. Nej, hon ville ha bettet lite överallt i munnen så därför fick hon ha väldigt långa sidostycken så hon kunde lägga bettet där hon själv ville ha det. I fortsättningen har vi gjort likadant med alla vi kört in och vissa har längre medan andra har kortare sidostycken.  Men aldrig har de haft bettet så högt upp att mungiporna har veckat sig. Och tänk så många kommentarer vi fått om detta. De allra flesta har (i all välmening) påpekat att vi haft för långa sidostycken. 
Idag har man kommit på att hästen inte alls vill ha bettet så högt uppe i munnen. Man kan inte mer än bli full i skratt när man läser om detta. Ännu en grej vi gjort som skilt sig från vad andra gjort tidigare och som nu anses vara "rätt". Och detta är ju inte första gången heller. Ni har säkert läst om vår lösdriftshållning, hästhållning, skoning/verkning, täcken, klippning och mycket annat som det under senare år forskat en del om och som sedan visat sig vara precis så som man bör göra.
Nästa grej tror jag är att man kommer fram till att hästar inte alls föredrar uppvärmt vatten på vintern. Våra har nämligen både thermobars OCH ouppvärmda tunnor på vintern. Våra föredrar helt klart de tunnor som ej har någon uppvärmning. De sparkar hellre sönder isen för att nå vattnet än de dricker ur de uppvärmda tunnorna. Det kan omöjligt endast vara våra hästar som funkar så....Nytt par på g?
Idag fick "lilla" Millie prova på något nytt, hon fick tömköras i par med Montro. Millie skötte sig som vanligt som en stjärna & traskade på bra som hon aldrig gjort annat. Montro däremot var ju tvungen att takta, trampa på stället & tramsa. Planen är att försöka sätta ihop Millie i par med de andra. Vi börjar sätta henne ihop med Mille & sen kan hon nog gå i par med både honom, Montro & Monita.

(null)


Efter Millie tog vi även ut Lego på en liten promenad. Han börjar bli riktigt duktig på att gå i grimma & grimskaft. Vi passade på att träna både skritt, trav & halt. Sen testade vi även "uppställning inför domare" & han ställde upp sig så snyggt. Ev kommer vi försöka åka på någon utställning med honom redan i vår.
(null)

Ligghallen flyttad
Då vi fått låna mer mark av vår snälla granne så har vi möjlighet att flytta ena ligghallen till skogshagar.  Det var lite bökigt men nu står den där i vilket fall. Jag har fyllt upp med en mjuk pelletsbädd och lagt god, ätbar halm längs väggarna. Dels för att de ska kunna äta lite mellan fodringarna, del för att slippa drag längs backen.
Så idag fick alla hästar byta hage och den andra ligghallen och hagen mockas nu så gott det går. Vi får se hur långt jag hinner och orkar innan jag börjar jobba igen.  Men fint blir det. Till våren skall jag sätta upp nya väggar och måla om den ligghallen också. Den måste ju matcha huset som numera målas om till grått. Det kommer att bli jättefint.