Vickelbyponny

Glårija update
Nu har jag precis varit ute & fodrat samt kollat till Glårija. Det är väldigt lugnt i hagen med bara henne & Jarita. Tuva & Toka står däremot och ropar på Glårija från sin hage, så vi funderar på att testa släppa in bara Toka igen om någon dag & se hur det går. 

Hur som helst, Glårija verkar må bra trots allt. Hon är lite svullen och öm på höger bak runt kotan, hon går lite stelt så jag misstänker att hon är lite halt på båda bakbenen. Men ju mer hon rör på sig desto bättre går hon, så jag skulle tro att det är mest muskelont & lite ömt.

Glårija kollar om det kanske finns mer mat i skottkärran.
Intervaller i tungsanden
Vad skönt det är nu med sommartid! Lovisa slutade jobbet kl 17 idag och när hon kom ut vid 17.30-tiden stack vi ut en tur med Tro och Jarita. Vi joggade bort till travbanan och väl där körde vi 8 intervaller på tungsandsrakbanan. Båda tjejerna var rejält laddade, framförallt Jarita. Tro tog det lite lugnare i sanden och insåg att det skulle bli jobbigt att dra där. Jarita tog i för kung och fosterland, så Lovisa fick ligga raklång i vagnen och hålla i henne för att hon inte skulle dra iväg i ett alltför högt tempo. Vi avslutade med en raka på den "vanliga" rakbanan och då märktes det hur trött Jarita blivit. Hon fick inte travet att stämma överhuvudtaget och galopperade flera gånger. Tro som sparat på krafterna tog i rejält nu istället,så nu var det min tur att ligga raklång bakåt. Turen blev totalt 13 km och tod ca 45 minuter.
 
 
 


 


 
Stackars Glårija!
Det blev ju ingen bra start för stackars lilla Glårija det här. Efter att ha haft koll på hästarna i nästan två timmar och då det varit väldigt lugnt hela tiden, så stack jag och Lovisa ut en tur med Tro och Jarre (mer om det sen).När vi kom tillbaka så såg jag att det var en utav hästarna som låg har en bit ner i hagen. Som alltid när händer något hinner man ju tänka tusen tankar och alltid det värsta. Första tanken var ju självklart att nu är det någon häst som har dött! När jag sen såg att den sprattlade och att det var Glårija, då tänkte jag att hon åtminstonde brutit ett ben.
 
Lovisa fick ta Tro och Jarre undertiden som jag sprang in i hagen. Väl framme vid Glårija såg jag att hon "bara" fastnat med benet i eltråden och ramlat omkull. Så jag ringde tilll Pelle som var inne i huset att komma ut med en kniv samtidigt som jag tryckte ner huvudet på henne för att försöka lugna sig. Pelle kom snabbt ut, elen stängdes av och vi kunde lätt skära loss henne. Men när hon inte reste sig upp på en gång så hann jag ju tänka att hon nog brutit benet i alla fall. Pelle hämtade ett grimskaft och jag höll kvar henne nere tills han kom tillbaka, för att hon inte skulle få för sig att springa iväg när hon väl kommit upp på benen.
 
Vi kopplade på grimskaftet och då reste hon sig snart upp på ett par ganska skakiga ben. Pelle knöt ihop trådarna igen, Lovisa flyttade över hästarna till den andra delen av hagen och jag visade Glårija för Göran (vår veterinär som bor på andra sidan vägen). Han hittade ingenting på henne och tyckte att vi skulle avvakta tills imorgon. Hon haltade ingenting utan var mest trött och stressad. Efter undersökningen släppte vi ut henne igen i den nedre delen, men nu fick hon Jarita som sällskap istället. Jarita är väldigt snäll och bryr sig inte om så mycket, så hon brydde sig knappt om att hälsa på Glårija som ganska snart la sig ner i hagen för att vila. Hon var väl totalt slut stackaren. När vi konstaterat att det gick bra att ha de två ihop så tog mamma och Lovisa ut henne för att gå en sväng och efter bara ett litet tag så blåste hon inte lika mycket, hade lagt sig i gräset och rullat och betat lite. Den värsta stel- och ömheten hade släppt och hon hade lugnat sig rejält när de släppte ut henne i hagen igen. 
 
Vi hoppas att det har gått bra med henne och att hon inte är allt för stel och svullen imorgon. Så nu blir det några dagar med promenader och kanske lite tömkörning, bara så att hon får komma ut och röra på sig.
 
En trött och skitig Glårija med veterinär Ström som kommer gåendes i bakgrunden.
Glårija tar igen sig!