Vickelbyponny

Vad är prestationsavel?
Jag har funderat mycket på detta med travstam. Vad är travstam? Ja, enkelt kan man väl säga att det är en avkomma vars föräldrar tävlat i trav.
Men är det då så enkelt? Inte om man avlar för att få en bra ponnytavare.
Just russet är lite knepigare än många andra raser då det gäller avelsbiten och det är inte egentligen ett "problem". Russet är ju i grund och botten en allroundponny där samma ponny många gånger klarar av att hålla hyffsat hög klass i många grenar. Klarar av grenarna gör de absolut, beroende av russägarens intresse.
Men travstammen då? Ja, normalt kan man ju tänka sig att man tar två snabbtravande individer och får en snabbtravande avkomma. OCh så blir det ibland men inte alltid.
Det finns många exempel  där avkomman efter två mycket meriterade föräldrar blir medioker. Och då och då ploppar det upp extremt duktiga ponnytravare som har föräldrar som aldrig varit närheten av en travbana eller som själva varit rätt långsamma i ponnytravet.
Men...Visst är väl chansen större om man avlar på två duktiga individer. Absolut! Det är ju så avel fungerar. Ta två bra individer och sen är det bara att hoppas att avkomman blir lika bra eller bättre.
Problemet, då det gäller just Gotlandsrusset, är att rasen är så liten att man mer eller mindre MÅSTE använda så många olika individer som det bara går. Med c:a 75 hingstar i aveln och c:a 300 betäckta ston och därmed drygt 200 föl att förvänta sig varje år, är avelsmaterialet mycket begränsat och russet är därmed utrotningshotat.
Eftersom russet är en mycket duktig travare finns det krafter som vill renavla travinslaget men då minskar genbanken ytterligare. Jag tycker det är ytterst tveksamt att försöka göra något sådant på en sådan liten ras.
Tänk om ponnytravet inte blir så stort i fortsättningen? Från att haft nästan 1400 startande russ under början av 2000-talet är vi idag nere på mellan 500-600 startande russ. Statistiken visar INTE på ett behov av en speciell ponnytravar ras inom russaveln.
Men alla utställningsponnysar då? Ja, visst är det fint om det rastypiska får bevaras och visst är det roligt att ha en exteriört fin ponny. Men, även här tycker jag att enbart ha ponnyn för utställning är slöseri på denna fina ras.
För mig är det lika illa, eller kanske t.o.m. värre, att bara ha uppfödning av russ som aldrig används till annat än utställning och avel. Självklart kan man avla för att behålla rasen men varför kan man då inte också använda ponnyn. Det tror jag att själva ponnyn mår väldigt bra av.
 Russen är ju som sagt allround och om man bara låter dem få chansen att testa olika saker så blir man förvånad över hur mycket samma individ klarar av på ett bra sätt.
Vi har idag två ston, en godkänd hingst och en nybliven tvååring här hemma. Ingen har avlats på någon toppstam inom varken trav-, rid-, kör- eller exteriörmeriter. 
Våra två avelsston har tillsammans följande meriter.
De har placerat sig i Monté-SM (2:a), Lilla Elitloppet(3:a), 6-årschampionatet(2:a), 5-årsmästerskapet(3:a och 5:a), 5-årsbaggen(3:a), Derbyt(4:a), Guldstoet(3:a), Lilla Sundsvall Open Trot (segrat). De har tagit över 50 segrar tillsammans, båda är GI-premierade. De har segrat i Allroundmästerskap(2 ggr) och Galopp-SM (2 ggr) och har även tävlat i hoppning med placeringar och segrar. De har blivit klassvinnare på utställninger, BIM och fölchampion. De får nästan alltid 40 poäng eller mer på utställningar.Vi har också fött upp  fyra russ, där två av tre i tävlingsbar ålder startat i Kriteriet varav en startat i samtliga årgångslopp.
De går ponnyridning, bröllop- och balkörningar, studenter åker genom staden med dem, och de drar stadens lucia genom centrum.I full trafik. 
Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att ett russ behöver inte vara endera vacker ELLER tävlingsindivid.De kan mycket väl vara både och. Och det finns det flera indivier som är. Man har ju dessutom kommit fram till att allsidig träning är det bästa för alla individer.
 Jag vet att många avlar enbart på prestation och lika många avlar på enbart exteriör men jag anser att det är fullkomligt förödande för vår inhemska ras - GOTLANDSRUSSET
Ett russ är ett russ och ska användas som ett russ.
 
 
 
Matilda

Riktigt bra skrivet!

Svar: Tack!
Vickelbyponny

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress